Δίκτυο Απινιδωτών

  • -

Δίκτυο Απινιδωτών

Category : Σεμινάριο

Αξιότιμοι κυρίες/οι,

Η παρούσα επιστολή έχει ως στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σε θέματα, που αφορούν την Καρδιοαναπνευστική Ανακοπή και την προσπάθεια Αναζωογόνησης, καθώς και τη συσχέτιση αυτών με ειδικές και απλές φορητές συσκευές, που ονομάζονται Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές (ΑΕΑ). Πολύ σύντομα και χωρίς περιττά λόγια θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα παρακάτω ερωτηματικά…

Automated External Defibrilator sign

  • Πόσο συχνά συμβαίνει μία ανακοπή;

Η καρδιακή ανακοπή, αποτελεί το κύριο αίτιο πρόκλησης αιφνίδιου θανάτου. Σχετίζεται με διάφορους παράγοντες, ωστόσο κυρίως συνδέεται με τη στεφανιαία νόσο. Ανεξάρτητα από το αίτιο που την προκαλεί, η ανακοπή συμβαίνει περίπου 700.000 φορές κάθε χρόνο στην Ευρώπη, δηλαδή σχεδόν κάθε 45 δευτερόλεπτα! Στην Ελλάδα συμβαίνει περίπου 1 περιστατικό ανα 1000 κατοίκους το έτος. Έτσι, έχουμε περίπου 300 ανακοπές το έτος, που αφορούν τον Νομό Αχαΐας και περίπου 670 για το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας.

  • Που συμβαίνουν συχνά οι ανακοπές;

Η συχνότητα της καριδιοαναπνευστικής ανακοπής είναι αυξημένη σε δημόσιους χώρους, καθώς και σε σημεία που συνωστίζονται πολλά άτομα. Ερευνητικά τεκμηριώνεται ότι οι ανακοπές συμβαίνουν συχνά σε κεντρικές πλατείες, τράπεζες, εφορίες, γήπεδα, αεροδρόμια και αεροπλάνα, λιμάνια και καράβια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και τραίνα, δημοφιλείς παραλίες (καλοκαιρινούς μήνες), εφορίες, ναούς, ξενοδοχεία, ΚΤΕΛ, καζίνο.

  • Τι είναι ο ΑΕΑ;

Ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδιστής (ΑΕΑ) είναι μια μικρή, ελαφριά, αξιόπιστη συσκευή που ανιχνεύει αυτόματα τον καρδιακό ρυθμό και έχει την ικανότητα, βάσει προγραμματισμού, να καθορίσει αν απαιτείται απινιδισμός (χωρίς παρέμβαση από τον χειριστή). Φορτίζεται αυτόματα και προτρέπει τον χειριστή με φωνητικές οδηγίες στα ελληνικά να χορηγήσει ηλεκτρική ενέργεια, με σκοπό την επαναλειτουργία της καρδιάς.  

Ο μη επαγγελματίας υγείας-χρήστης, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις, παρά μόνον την εκπαίδευση στη Βασική Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση και στη  χρήση ΑΕΑ, η οποία παρέχεται από την ΕΕΕΠΦ σε ειδικό πιστοποιημένο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης σεμινάριο.

  • Πόσο συχνά θα χρειασθεί ο ΑΕΑ σε μία ανακοπή;

Είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των ανακοπών συμβαίνει έξω από τον χώρο του νοσοκομείου, σε δημόσιους χώρους. Στους δημόσιους χώρους, η ανακοπή αφορά κυρίως νεαρά άτομα χωρίς να προηγούνται προειδοποιητικά σημεία και εκδηλώνεται συνήθως με κοιλιακή μαρμαρυγή (>85%), που είναι απινιδώσιμος ρυθμός. Το ποσοστό επιβίωσης εξαρτάται άμεσα από τις δεξιότητες, την ετοιμότητα του παρευρισκομένου και την ύπαρξη ΑΕΑ.

  • Τι ποσοστό των ανακοπών ανανήπτει με τη χρήση ΑΕΑ;

Στην ανακοπή εκτός νοσοκομείου, οι πιθανότητες επιβίωσης ανέρχονται πάνω από 60% αν πραγματοποιηθεί έγκαιρη αναζωογόνηση (εντός 1-2 λεπτών) κι αν υπάρχει στο σημείο ΑΕΑ. Και τα ποσοστά αυτά αναφέρονται σε επιβίωση χωρίς νευρολογικά ελλείμματα (π.χ. φυτική κατάσταση). Αν δεν χρησιμοποιηθεί απινιδιστής, η επιβίωση του θύματος χωρίς νευρολογική βλάβη μετά την έξοδο του από το νοσοκομείο είναι μικρότερη από 1%. 

AED στο Κατάστημα Κράτησης Αγίου Στεφάνου. Ένα μήνα μετά την εκπαίδευση, ένας άνθρωπος επανήλθε στη ζωή!

Σημαντικό είναι δε να αναφερθεί η διατύπωση για το ζήτημα από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε σχετική εγκύκλιο: «Το πιο σύγχρονο ασθενοφόρο με τους πιο εκπαιδευμένους διασώστες και τα τελειότερα μέσα δεν μπορούν να προσφέρουν στον ίδιο χώρο την ποιοτική άμεση φροντίδα του εκπαιδευμένου παρευρισκόμενου πολίτη». 

  • Τι υπάρχει από νομικής άποψης;

Στην Ελλάδα αν και με ιδιαίτερη καθυστέρηση έχει ψηφιστεί σχετική με την Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση νομοθεσία και η οποία προβλέπει όλες τις σχετικές προϋποθέσεις: Υ.Α. Υ4α/οικ. 15576/2007 (ΦΕΚ 219/Β`/22.2.2007) Κανόνες οργάνωσης συστήματος Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (ΚΑΑ). Ειδικά δε για τη χρήση των ΑΕΑ, υπάρχει ξεχωριστή εγκύκλιος του Υπουργείου: Εγκ. Υ4α\οικ/2007 (ΦΕΚ --/22/8.2007) Κανόνες Χρήσης Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή ή Απινιδιστή σε Δημόσιους Χώρους

  • Που θα έπρεπε να υπάρχουν ΑΕΑ στην Πάτρα;

Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα και σύμφωνα με σχετική μελέτη της ΕΕΕΠΦ Πάτρας & Πελοποννήσου, τα σημεία στα οποία θα έπρεπε να υπάρχουν ΑΕΑ στην πόλη της Πάτρας, είναι τα εξής:

-Πλατεία Αγίου Γεωργίου (στο κέντρο ή στο άνω μέρος)

-Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα

-Γήπεδο μπάσκετ Προμηθέα Πατρών (Τόφαλος)

-Γήπεδο μπάσκετ Απόλλων Πατρών (Γλαύκος)

-Γήπεδο ποδοσφαίρου Παναχαϊκής (Αγυιά)

-Εμπορικό κέντρο Veso Mare (Ισόγειο ή 1ος όροφος)

-Σιδηροδρομικός σταθμός ΤΡΑΙΝΟΣΕ (Τριών Συμμάχων)

-Εντός του τραίνου

-Σταθμός ΚΤΕΛ Πάτρας

-Νέο λιμάνι Πάτρας

-΄Γ ΔΟΥ Πάτρας

-Πλατεία Υψηλών Αλωνίων

-Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (και σε άλλες τράπεζες)

-Σε αθλητικούς χώρους (π.χ. γήπεδα 5Χ5)

-Παραλία Πλάζ

-Παραλία Ρίο

-Παραλία Βραχνέϊκα

-Σε μεγάλα ξενοδοχεία

-Σχολεία

Η διάσωση μιας ζωής είναι καθήκον της πολιτείας και των πολιτών…

Εξάλλου η ζωή αυτή μπορεί να είναι και η δική μας!

Με εκτίμηση, Η τοπική επιτροπή Πάτρας & Πελοποννήσου

Γεώργιος Κηπουργός, Γεώργιος Τσάπαλος, Γεώργιος Γραμματίκας

Μοιραστείτε το με του φίλους σας:

Αρέσει σε %d bloggers: