Η Φανουρία από το Βέλο Κορινθίας, είναι η δική μας 17χρονη ηρωίδα!

Η Φανουρία από το Βέλο Κορινθίας, είναι η δική μας 17χρονη ηρωίδα!

Πως έσωσα μια ανθρώπινη ζωή!

«Ήταν ένα τυπικό απόγευμα που θα έβγαζα το κουταβάκι μου βόλτα. Η μικρή, ως ατίθαση που είναι μου έφυγε και προχώρησε λίγο παρακάτω… έτσι λοιπόν πάω και εγώ να την πιάσω και ακούω μια κυρία ηλικίας 40-45 ετών να φωνάζει:«βοήθεια, βοήθεια» και να είναι σε κατάσταση πανικού. Πλησιάζω και βλέπω έναν κύριο(ο οποίος έμαθα αργότερα πως ήταν νοσηλευτής) να εφαρμόζει Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση… Με είχε κατακλύσει το πιο περίεργο συναίσθημα… αποφασίζω να πάω και λέω ευγενικά πως αφού κουράστηκε θα μπορούσα να συνεχίσω εγώ.Έκανα ΚΑΡΠΑ για περίπου 10 λεπτά, ώσπου ήρθε το ασθενοφόρο και παρέλαβε την κυρία, η οποία ΕΙΧΕ ΚΑΡΔΙΑΚΟ ΣΦΥΓΜΟ!!!»

Φανουρία

….Ήταν ‘ζήτημα χρόνου’ να συμβεί μια καρδιακή ανακοπή στο Βέλο Κορινθίας (συμβαίνει κάθε 45 δευτερόλεπτα κάπου στην Ευρώπη) και ήταν πολλές οι πιθανότητες να βρεθεί εκεί κοντά ένα παιδί (από τους 400 περίπου μαθητές όλων των βαθμίδων που έχουν εκπαιδευτεί από το KIDS SAVE LIVES) και να μάθουμε  με μεγάλη χαρά, συγκίνηση και υπερηφάνεια ότι βοήθησε να σωθεί μια ζωή.

Kids Save Lives:  Η πρώτη εκπαίδευση της Φανουρίας!

Η 1η προγραμματισμένη εκπαίδευση της ομάδας του KIDS SAVE LIVES Περιφέρειας Πελοποννήσου αυτή την σχολική χρονιά ήταν στο Λύκειο του Βέλου Κορινθίας, στο σχολείο της Φανουρίας. Δεν ήταν η πρώτη φορά που πηγαίναμε στο Βέλο, καθώς πέρυσι ομάδα πιστοποιημένων εκπαιδευτών της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας είχε προσκληθεί στο Δημοτικό Σχολείο- ,  και σίγουρα όχι η τελευταία, καθώς θα επιστρέφαμε άλλες τρεις φορές για προγραμματισμένες εκπαιδεύσεις στο Δημοτικό, το Γυμνάσιο και τις άλλες τάξεις του Λυκείου.  Η εκπαιδευτικός Ελένη Κραβαρίτη από την πρώτη στιγμή βρέθηκε «σύμμαχός μας» στην προσπάθεια να εκπαιδευτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές και εκπαιδευτικοί, και οραματίστηκε την κοινότητά της ευαισθητοποιημένη και εκπαιδευμένη στο να μπορεί να υποστηρίξει μία ανθρώπινη ζωή, όταν αυτή βρεθεί σε κίνδυνο.

www.kidssavelives.gr

Η Φανουρία λοιπόν και οι συμμαθητές της εκείνο το πρωινό, χάρη στην πρωτοβουλία της καθηγήτριας τους, αντί να μάθει Έκθεση, Μαθηματικά ή Ιστορία… έμαθε πώς μπορεί να σώσει μια Ζωή! Έμαθε πως μια καρδιά που σταματά, έχει πολλές πιθανότητες να ξεκινήσει ξανά!.. αν μέχρι να έρθει εξειδικευμένη βοήθεια εφαρμοστεί από τον πρώτο παρευρισκόμενο Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)  και υπάρχει διαθέσιμος Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής (ΑΕΑ).  Κι εμείς διαπιστώσαμε … για ακόμη μια φορά… τις μεγάλες δυνατότητες των παιδιών που με την κατάλληλη εκπαίδευση δομούνται σε δεξιότητες και ικανότητες!

Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, προτάθηκε από την εκπαιδευτική ομάδα να κάνουν το επόμενο βήμα: να μεταφέρουν την εμπειρία τους στους δικούς τους ανθρώπους, να  παρακολουθήσουν μαζί τους ένα πιστοποιημένο σεμινάριο Βασικής Υποστήριξης της Ζωής και Χρήσης ΑΕΑ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (BLS/AEDProviderCourse) και να προμηθευτούν ΑΕΑ.

Η Φανουρία ήταν μεταξύ των μαθητών που ενδιαφέρθηκαν να συμμετάσχουν στον 1ο Μαθητικό Διαγωνισμό ΚΑΡΠΑ , στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΕΕΠΦ, διεκδικώντας για το σχολείο τους έναν ΑΕΑ. Μαζί με το Δημήτρη πήραν μέρος στο διαγωνισμό. Μπορεί να μην κατάφεραν τελικά να βρεθούν στην 1η θέση του διαγωνισμού, αλλά είχαν καταφέρει να έχουν εξελίξει τις δεξιότητες τους.Παρακολουθώντας τους να διαγωνίζονται, μόνο περήφανοι θα μπορούσαμε να αισθανόμαστε για αυτούς!!..πόσο μάλλον όταν μάθαμε ότι ο Δημήτρης είχε βρεθεί αντιμέτωπος λίγο καιρό πριν, με άνθρωπο που δεν ανέπνεε  και έσπευσε να βοηθήσει)

 Το επόμενο βήμα για την Ελένη, το Δημήτρη και τη Φανουρία ήταν η συμμετοχή τους σε πιστοποιημένο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης.

Αντιγόνη Βαβαρούτα

Basic Life Support – AED Course: Η ολοκληρωμένη εκπαίδευση της Φανουρίας!

Στις 20 Απριλίου του 2019 είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί  στο Βέλο Κορινθίας ένα σεμινάριο BLS/AEDProviderCourse,και  θυμάμαι χαρακτηριστικά ως υπεύθυνος του προγράμματος να αναφέρω ότι η μέρα δεν είναι τυχαία!«Είναι Σάββατο του Λαζάρου, ο οποίος Λάζαρος αναστήθηκε! Ίσως κι εσείς με όσα μάθετε να μπορέσετε να επιτελέσετε ένα μικρό θαύμα». 48 ενεργοί πολίτες από το Βέλο ανάμεσά τους παιδιά, γονείς, νοικοκυρές,αγρότες και  άνθρωποι που δουλεύουν στα πλοία  ήρθαν για να μάθουν βασικές δεξιότητες  υποστήριξης και διατήρησης ενός ανθρώπου στη ζωή.

Από την αρχή της εκπαίδευσης η Φανουρία έδειξε μεγάλο ζήλο  και μεγάλη διάθεση για μάθηση και με το τέλος του σεμιναρίου, προτάθηκε από τους εκπαιδευτές της ώστε να κάνει το τελικό βήμα παρακολουθώντας ένα σεμινάριο εκπαίδευσης εκπαιδευτών για να περάσει στην αντίπερα όχθη, διαδίδοντας μαζί μας και αυτή το ελπιδοφόρο μήνυμα της αναζωογόνησης! Στις 7 Σεπτεμβρίου η Φανουρία θα είναι άλλη μία εκπαιδεύτρια της βασικής υποστήριξης της ζωής, όπου μαζί με όλους εμάς θα συνεχίσει τον αγώνα της εκπαίδευσης.

Φανουρία, Δημήτρη & Ελένη, πολίτες μιας κοινότητας και μιας Ελλάδας που αλλάζει…
Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας και σας υποσχόμαστε ένα υπέροχο ταξίδι στον κόσμο της εκπαίδευσης στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση.
                                                                    Γιώργος Κηπουργός
Μοιραστείτε το με του φίλους σας:

Αρέσει σε %d bloggers: