Αντιμετώπιση Πολυτραυματία

Σεμινάριο Αντιμετώπισης Πολυτραυματία

 Τί είναι:

Η παγκόσμια, αλλά και εθνική επιδημιολογική κατάταξη των θανάτων αποδίδει το τραύμα, ως το πρώτο αίτιο θνητότητας σε ηλικίες κάτω των 45 ετών, οπότε και αποδεκατίζει την πλέον παραγωγική ηλικιακή ομάδα κάθε κοινωνίας. Η σκληρή αυτή πραγματικότητα, καθώς και το γεγονός ότι «η μοίρα ενός τραυματία, επαφίεται στα χέρια εκείνου που εφαρμόζει το πρώτο επίθεμα», οδήγησαν στη δημιουργία του παρόντος εκπαιδευτικού προγράμματος, με απώτερο στόχο την άρτια προετοιμασία ατόμων που θα ανταποκριθούν και θα υποστηρίξουν έναν τραυματία.

Το σεμινάριο αφορά την παροχή βασικών γνώσεων και σωτήριων δεξιοτήτων, με την εφαρμογή πρωτοκόλλων, τα οποία βασίζονται στις διδαχές και τις κατευθυντήριες οδηγίες του PHTLS (PrehospitalTraumaLifeSupport). Το Σεμινάριο είναι εγκεκριμένο από τον Ιατρικό Σύλλογο και διδάσκεται από εκπαιδευτές με πλούσια εμπειρία στην αντιμετώπιση του τραύματος.

Απευθύνεται σε:

  • Κάθε πολίτη που επιθυμεί να εκπαιδευτεί σε αρχές εκτίμησης και αντιμετώπισης ενός τραυματία, σε προνοσοκομειακό επίπεδο,
  • Διασώστες και πληρώματα ασθενοφόρων
  •  Αστυνομικούς, πυροσβέστες και γενικότερα σε υπαλλήλους υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης
  • Επαγγελματίες υγείας
  • Προσωπικό ασφαλείας
  • Φοιτητές επαγγελμάτων υγείας
  • Εκπαιδευτικούς
  • Μέλη εθελοντικών ομάδων και οργανισμών

Πόσο διαρκεί:

To σεμινάριο διαρκεί περίπου  8 ώρες, πραγματοποιείται στην ελληνική γλώσσα και με αντίστοιχο ελληνικό ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό εγχειρίδιο.

Ποια είναι η δομή του σεμιναρίου:

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει διαλέξεις, επιδείξεις και πολλή πρακτική άσκηση με χρήση ειδικού πραγματικού εξοπλισμού και τη προσομοίωση τραυματιών-μοντέλων σε ειδικές καταστάσεις. Η πρακτική άσκηση πραγματοποιείται σε μικρές ομάδες εκπαιδευομένων, ενώ η αξιολόγηση τους γίνεται με συνεχιζόμενο τρόπο κατά τη διάρκεια όλου του σεμιναρίου.

Ενδεικτικές δεξιότητες που καλύπτονται είναι: εκτίμηση και διαχείριση αεραγωγού και αερισμός, αφαίρεση κράνους από δικυκλιστή, ακινητοποίηση σπονδυλικής στήλης, απεγκλωβισμός από όχημα κ.α. Ο κάθε εκπαιδευόμενος λαμβάνει άμεσα το επίσημο πιστοποιητικό του σεμιναρίου.

 

Μοιραστείτε το με του φίλους σας: